fbpx ІНГАЛЯЦІЙНА АНАЛГЕЗІЯ – ДЛЯ ЛІКУВАННЯ БЕЗ СТРЕСУ | Легро - Стоматологічна клініка

ІНГАЛЯЦІЙНА АНАЛГЕЗІЯ – ДЛЯ ЛІКУВАННЯ БЕЗ СТРЕСУ

Створення комфортних умов лікування – наше першочергове завдання, яке є запорукою відмінного результату роботи. Однак для деяких людей будь-який контакт з медичним закладом є джерелом величезного стресу. 

Причини різні: 

  • невдалий досвід у минулому 

  • знижений больовий поріг, 

  • алергічний анамнез, 

  • особливості психіки – фобії (дентофобія), панічні стани, 

  • виражений блювотний рефлекс, 

  • дитячий вік (від 3-х років) тощо. 

Також трапляються ситуації, коли у кріслі стоматолога потрібно провести багато часу, аби впоратись зі складною ситуацією чи провести комплексне лікування зубів. В таких ситуаціях найкращий вихід – застосувати інгаляцію закисом азоту. 

Інгаляційна аналгезія – це не наркоз, а безпечний спосіб седації (заспокоєння) для управління болем та психоемоційним станом пацієнта. Ефект досягається завдяки інгаляції медичних газів закису азоту та кисню у спеціальній пропорції. Сам метод використовується протягом тривалого часу у багатьох сферах, як-то в акушерстві та гінекології, косметології, при гастроскопії, пункціях, під час будь-яких болісних процедур в медицині та косметології та в інших сферах та ситуаціях, де необхідне управління болем. 

Історія роботи з цим методом налічує більш як 150 років, про що свідчать згадки в літературі та медичних джерелах. Якщо говорити точніше, то винайшов таку дію суміші газів англієць Джозеф Прістлі у період з 1771 по 1777 роки. У своїх робочих записах він називав його «Добрий газ» (good gas).

Як відбувається процес лікування з інгаляційною аналгезією?

До носа прикладається невелика маска, через яку із спеціального апарату пацієнт вдихає суміш газів. Дія газу починається через декілька хвилин після вдихання, а закінчується тоді, коли завершується і подача газу. Протягом всього часу процедури стан пацієнта ретельно контролюється: постійно вимірюється рівень насиченості крові киснем (сатурація) та пульс, що дозволяє лікарям не допустити погіршення загального стану чи самопочуття.  

Як проявляється дія цього методу?

Відбувається мінімальне пригнічення свідомості зі збереженням захисних рефлексів пацієнта, здатністю самостійно дихати, говорити та співпрацювати з лікарем. Пацієнт не втрачає свідомості, усе розуміє, але не відчуває страху та частково болю. Пацієнти відчувають дію аналгезії по-різному, але здебільшого усі описують відчуття розслаблення – і м’язового, і емоційного, приємну відстороненість від того, що відбувається, інколи відмічається легке оніміння в тілі. Сприйняття навколишніх подій змінюється на нейтральне або позитивне. Після завершення процедур пацієнт не відчуває жодних негативних наслідків, навпаки – відчуває себе відпочившим, повним сил, як після сну. 

Чи це безпечно?

Така процедура на 100% не токсична, гіпоалергенна та повністю виводиться з організму протягом 10-15 хвилин. Протоколом передбачено «провітрювання» легенів чистим киснем для забезпечення повного виведення ЗАКС. Вже через годину після інгаляційної аналгезії можна впевнено керувати транспортним засобом. Чому ЗАКС використовується у лікуванні дітей від 3-х років, якщо це повністю безпечно? Хоча даний спосіб седації і є найбільш підходящим для дітей, адже справляє найменший вплив, проте: пля максимальної безпеки застосування даного методу, необхідно постійно говорити з пацієнтом, запитувати про стан та відчуття, аби забезпечити комфорт. Діти ж до 3-х років ще не можуть точно пояснити словами свій стан та відчуття чи соромляться лікаря, і саме через цей фактор застосування закису азоту краще не використовувати. 

Протипоказання до використання аналгезії закисом азоту:

  • Неможливість дихати носом;

  • Вагітність (1 триместр);

  • Респіраторні захворювання;

  • Високий внутрішньо-черепний тиск;

  • Черепно-мозкові травми;

  • Отити;

Команда Стоматологічної клініки Легро працює згідно Ліцензії МОЗ, а у своїй роботі використовує найкраще обладнання за світовими стандартами, сертифіковані матеріали найвищої якості від провідних виробників України та світу.