fbpx Коффердам | Легро - Стоматологічна клініка

Коффердам

Коффердам. Що це таке і навіщо він потрібен?

 

 

Коффердам – це латексний чи нітриловий платок квадратної форми, який використовується переважно для ендодонтичного лікування, також в реставраційній стоматології, для ізоляції зуба чи групи  зубів від ротової порожнини  для забезпечення сухості робочого поля.                

Установка коффердам - ​​це зазвичай легка і швидка процедура тривалістю в одну-дві хвилини. У хустці готується отвір (один або декілька), і через цей отвір протягується зуб, або кілька зубів, в залежності від ситуації. Фіксується хустка на зубі за допомогою спеціального замочка (Клампа), який лікар завчасно підібрав і припасував на коронковій частині зуба. Далі хустка розправляється на спеціальній металевій рамці. Готово! Таким чином доктор отримує відмежоване сухе «операційне» поле. Вигадано цей нехитрий трюк було ще в далекому тисяча вісімсот шістдесят четвертому році Сенфорд Крісті Барнумом в Сполучених Штатах Америки, але тільки в останні десятиліття це відкриття так полюбилося стоматологами та пацієнтами по всьому світу.

 

Для чого він потрібен і навіщо на нього витрачати свій час? Переваг у роботі з кофердамом багато, давайте виділимо основні з них:

 

1. Сухість і чистота робочого поля. Сучасні протоколи лікування (зокрема в реставраційній стоматології та ендодонтії) засновані на спеціальній адгезивній техніці, яка не сприймає вологу в будь-якому її вигляді, чи то слина, кров, або конденсат під час дихання. Міцність зчеплення реставраційного матеріалу або кореневого герметика з твердими тканинами зуба безпосередньо залежить від рівня сухості / вологи: чим в більш вологих умовах проводилося лікування, тим менший термін служби виконаної роботи.

 

2. Запобігання повторного інфікування. Цей пункт є вкрай актуальним в ендодонтії. Не новина, що в рідині ротової порожни живе величезна кількість мікроорганізмів, в тому числі патогенних. Без належної ізоляції зуба в ході ендодонтичного лікування, бактеріальна контамінація системи кореневих каналів неминуча: в перспективі років, а часом і місяців, подібна практика впевнено призводить до хронічних запалень.

3. Максимальний огляд. Коффердам відтісняє щоки і губи, тим самим збільшуючи простір для проведення лікування. Також, нейтральний колір латексної хустки збільшує контрастну візуалізацію робочого поля, що дозволяє знизити навантаження на очі стоматолога, а значить підвищити його продуктивність.

 

4. Безпека. Під час проведення лікування ніщо не може потрапити всередину порожнини рота і дихальні шляхи: ні інструмент, ні розчин, ні будь-який інший чужорідний предмет або матеріал.

 

5. Комфорт. Зазвичай як наслідок четвертого пункту.

 

6. Можливість використання дентального мікроскопа. У більшості випадків провести необхідне лікування під збільшенням без належної ізоляції неможливо. В першу чергу це пов'язано з недостатнім оглядом робочого простору через не відтиснуті щоки і губи, часто рясним слиновиділенням і постійним запотіванням дзеркальця.

Варто зазначити, що вже сьогодні в більшості розвинених країн світу, використання коффердама є обов'язковою процедурою, без якої основне лікування не проводиться. Причини цього вже нами освоєні - підвищення безпеки, комфорту і якості виконуваної роботи. У нашій країні, обороти застосування кофердама ще не максимальні, але з кожним днем ​​все більше і більше пацієнтів знайомляться з цією процедурою, і гідно оцінивши всі її переваги, більше не бажають повертатися до звичного лікування без цієї кольорової латексної хустинки.