fbpx Міфи про брекети | Легро - Стоматологічна клініка

Міфи про брекети

Майже всі пацієнти, які мають показання до встановлення брекетів, висловлюють лікарю свої побоювання щодо ортодонтичих конструкцій, та далеко не завжди вони є обґрунтованими. Ми вирішили зібрати найпопулярніші питання пацієнтів та розгорнуто на них відповісти. Для того, щоб ви краще розуміли – що є правдою, а що – міфи та вигадки.

Чи можна встановлювати брекети тільки на одну щелепу?

«У мене лише кілька нерівних зубів зверху, навіщо мені брекети на нижню щелепу?» 
Сама назва «брекет - система» вказує на те, що передбачена системна робота з ортодонтичним апаратом. Дві щелепи звісно повʼязані і, у більшості випадків, задля формування правильного прикусу, необхідне встановлення брекетів саме на обидві щелепи. 
Головне розуміти, що стоматолог не намагається спеціально ускладнити ваше життя чи більше на вас заробити. Його головна задача – уникнути ризиків та дати вам якісний результат. Брекети, встановлені на одну щелепу, вирішують локальну проблему - вирівнюють один-два кривих зуби, але вони не зможуть виправити прикус, якщо його треба коригувати. Більше того, такий підхід може навіть погіршити вашу ситуацію з прикусом.
Щоб встановити брекети на одну щелепу, лікар має бути точно впевнений, що це ефективно вирішить проблему, з якою звернувся конкретний пацієнт.

В яких ситуаціях лікар розглядає встановлення брекетів на одну щелепу?

Якщо пацієнт - дитина:

  • недостатньо місця для прорізування постійних зубів;
  • є диастеми і треми (щілини між зубами);
  • наявна необхідність розширення щелепи;
  • необхідно утримати місце для прорізування постійного зуба (якщо молочний зуб випав рано - інші зуби можуть швидко зміститись. Тоді постійному зубу може бути замало місця і з’явиться велика вірогідність того, що він виросте неправильно - криво).

Якщо пацієнт - дорослий:

  • неправильне положення одного або декількох зубів;
  • скупченість зубів;
  • наявні диастеми і треми, але прикус без патологій;
  • необхідна корекція положення зубів перед протезуванням.

Чи є протипоказання до встановлення брекетів на одну щелепу?

Існують відносні протипоказання, яких можна і треба позбавитись перед постановкою питання щодо ортодонтичного лікування:

  • захворювання ясен; 
  • карієс; 
  • відкладення на зубах, тощо.

В таких ситуаціях брекети на одній щелепі не тільки не матимуть сенсу, а й можуть нашкодити:

  • викривлення трьох і більше зубів на одній щелепі (тобто проблему не можна назвати локальною);
  • неправильний прикус (брекети на одній щелепі можуть призвести до неправильного змикання зубів та інших негативних наслідків);
  • наявне викривлення зубів на обох щелепах або сильне скучення зубів.

Важливо! Пацієнт не може самостійно визначити – необхідно встановлювати брекети на одну чи на дві щелепи. Лише лікар, після очного огляду усіх зубів, визначення особливостей прикусу та вивчення рентгенівського знімку, може прийняти відповідне рішення.

Для того, щоб дізнатись чи підходить у вашій конкретній ситуації встановлення брекетів на одну щелепу - завітайте до Легро на безкоштовну консультацію зі спеціалістом.

Чи я не застарий для брекетів?

Найпоширеніші упередження стосуються саме віку. В дорослому віці люди часто помічають проблеми з зубами, на які вчасно не звернули увагу їх батьки у дитячому віці. Часто пацієнти, звертаючись до нас вперше, впевнені, що брекети їм ставити вже запізно, і цей метод лікування доступний виключно дітям і підліткам. 
У сучасному підході до ортодонтичного лікування вікові рамки відсутні. У нашій практиці найтарший пацієнт, якому встановили брекети - чоловік 80 років. Тож не вірте, коли кажуть, що брекети мають сенс лише до 18 років. Просто з віком зуби стають менш рухливими і їх зміщення до правильного положення буде займати більше часу, ніж якби ортодонтичне лікування розпочалось у дитячому чи більш молодому віці.
Проте памʼятайте, що брекети для дорослих – це можливо, а інколи навіть необхідно. Тому зверніться за консультацією до ортодонта Легро, і він допоможе вам визначити наявність чи відсутність показань до встановлення брекет-системи.

Ставити брекети - боляче

Насправді - ні. Лікарі Легро використовують сучасні методи фіксації брекету на кожному зубі за допомогою високоякісних матеріалів та фотополімерної лампи. Процес фіксації максимально комфортний та абсолютно безболісний (знеболення не застосовується), триває близько 60-90 хвилин. Єдине, що може викликати дискомфорт – це необхідність довго тримати рот відкритим. 
Установка брекет-системи виконується наступним чином: 

  • пацієнт приймає комфортне положення на стоматологічному кріслі;
  • аби щелепи не втомлювалися в розкритому положенні, в порожнину рота вставляється силіконовий розширювач; 
  • зубна емаль обробляється спеціальним знежирюючим засобом і добре просушується; 
  • на кутні (крайні) зуби встановлюються «замки», які будуть фіксувати металеву дугу, що скріплюватиме конструкцію; 
  • на кожен зуб спеціальним клеєм кріпиться брекет (маленький квадратик з пазами). Ці пластинки можуть бути металеві, пластикові, сапфірові чи керамічні;
  • коли процес установки пластин закінчений, в «замки» вставляється металева дуга і протягується в паз кожного брекета, поєднуючи їх між собою в єдину систему.

Після установки брекетів пацієнт одразу може повертатись до свого звичного життя. 
Ортодонтичні пристрої для вирівнювання зубів бувають:

  • лінгвальні – кріпляться з внутрішньої частини зубів; 
  • вестибулярні – ставляться на зовнішню сторону зубів. 

Рівень дискомфорту після установки брекетів абсолютно не залежить від їх типу. Матеріал (пластик, метал, сапфір, кераміка) також не грає ролі в рівні больових відчуттів, а має відмінності лише в естетичному плані.

Перші 2-4 тижні після встановлення брекетів можуть бути дискомфортними, усе залежить від больового порогу пацієнта та конкретної ситуації. Відчуття рухливості зубів і больові відчуття – ознака того, що ортодонтичне лікування розпочалось, і брекети працюють. Через 2-4 тижні абсолютна більшість пацієнтів звикають до системи, але якщо протягом періоду адаптації дискомфорт та больові відчуття занадто сильні – ортодонт порадить вам знеболюючі, які допоможуть легше перенести адаптацію.

За брекетами дуже складно доглядати

Якщо ви вже чистите зуби вранці та ввечері, регулярно ходите на професійну чистку до стомтолога, то вам зовсім не складно буде виконувати рекомендації ортодонта по догляду за брекетами. Дивно, але деякі люди відмовляють собі в ортодонтичному лікуванні й естетично-привабливій посмішці саме через потенційні складнощі з доглядом за системою. Так, потрібно буде виконувати додаткові рекомендації стоматолога з догляду, але вони абсолютно доступні й не є нереальними. 
Отже, потрібно чистити зуби не лише вранці та ввечері, а й після кожного прийому їжі, слідкуючи за тим, щоб на зубах та у системі не лишались залишки їжі. Це дуже важливо для збереження здоров’я зубів. Для спрощення догляду краще мати спеціальну ортодонтичну зубну щітку з виїмкою у щетині, монопучок та йоржик. До того ж, рекомендується використовувати спеціальні зубні пасти та ополіскувачі, склад яких направлений на зменшення кількості зубного нальоту та каменю, попередження накопичення бактерій у ротовій порожнині, загоєння ранок, які можуть виникати від натирання системою в перший час після установки та підтяжки.

Отже, не треба відмовляти собі у задоволенні мати здорову та естетично-привабливу посмішку через стереотипи та міфи, повʼязані з брекетами. 
Звертайтесь за безкоштовною консультацією до Легро й отримайте всю необхідну інформацію з приводу вашої індивідуальної ситуації та перспектив, з прорахунком бюджету та орієнтовним терміном досягнення ваших цілей.