fbpx Індикатори зубного нальоту | Легро - Стоматологічна клініка

Індикатори зубного нальоту

Одна з найпоширеніших причин розвитку захворювань ротової порожнини - недостатня гігієна ротової порожнини. Через постійне недостатнє очищення зубів м‘який наліт з решток їжі та бактерій - з часом мінералізується та перетворюється на твердий, який самостійно, без професійної допомоги та обладнання стоматолога - вже видалити не вдасться, так як і зубний камінь, який може розташовуватись над та під яснами.

Біоплівка (щільний мікробний наліт) - одна з ключових причин розвитку кровоточивості ясен, появи неприємного запаху з рота, розвитку захворювань ясен, які можуть призводити навіть до втрати зубів.

Вже за 20 хвилин після їжі на зубах формується спеціальна плівка – пеллікула, яка захищає наш зуб від пошкоджень, але ця плівка стає своєрідним «плацдармом» для бактерій.

Бактерії прикріплюються до неї, починають активно розмножуватись, виділяти кислоти, що, власне, і руйнують зубну емаль, провокуючи розвиток карієсу.

Саме тому таким важливим для здоров‘я зубів є комплекс із якісного й регулярного домашнього догляду - і проведення професійної чистки у стоматологічній клініці двічі на рік.

Щоб зберегти здоров‘я зубів, необхідно серйозно ставитись до щоденної домашньої гігієни, регулярно якісно та правильно очищаючи зуби та ясна від нальоту. Свіжий наліт не видно неозброєним оком, і в важкодоступних місцях його легко пропустити повз увагу.

Аби перевіряти якість чищення зубів вдома, рекомендується користуватись спеціальними засобами - індикаторами зубного нальоту, які можна купити в аптеці, або легко замовити онлайн.

Індикатори зубного нальоту - це спеціальні засоби, що фарбують відкладення на зубах у яскраві кольори. Наприклад, застарілий наліт, що вже мінералізується, зафарбовується в яскравий синій(фіолетовий) колір, а свіжий м‘який наліт - у рожевий. Таким чином, скориставшись засобом після чищення зубів, ви швидко зможете перевірити якість очищення, очистивши додатково «підфарбовані» ділянки.

Індикатори нальоту дуже прості у використанні й можуть використовуватись дітьми, як тільки вони навчаться спльовувати й прополіскувати рот.

Індикатори для домашнього використовування випускаються найчастіше у двох формах - або таблетки для розжовування, або ополіскувачі.

Засіб у таблетованій формі необхідно ретельно розжувати, і не ковтаючи розподілити язиком по усіх зубах. Наліт зафарбується і ви відразу побачите, які ділянки пропустили під час чищення.

Рідким засобом достатньо лише прополоскати рот, аби побачити недостатньо добре очищені ділянки. Після використання засобів необхідно ще раз почистити зуби щіткою та зубною ниткою (або спеціальними міжзубними щіточками), приділяючи увагу зафарбованим ділянкам.

Інгрідієнти індикатора, що фарбують зуби - звичайні безпечні харчові барвники, які легко змиваються (такі барвники використовуються у кондитерській справі, та при виробництві губних помад). Тому такі засоби можна використовувати і дітям, з моменту, коли вони навчились спльовувати й полоскати рот. Єдине, язик після використання індикаторів, може залишатись червоним/рожевим протягом 2-4 годин, але це є небезпечним. Використання таких засобів зазвичай подобається дітям, адже перетворює нудне заняття на цікаву гру. Для дітей, звісно, індикатор у формі ополіскувача буде більш простим і зручним у використанні.

Дорослим краще використовувати засоби після чищення зубів, щоб побачити недоочищені ділянки. Дітям можна спростити процедуру, і «фарбувати» зубки перед чищенням. Важливо лише в кінці проконтролювати повне очищення від барвника.

indicator_image

Які індикатори рекомендують стоматологи Легро?

Найчастіше ми рекомендуємо таблетовані засоби бренду Curaprox та TePe, ополіскувачі бренду Miradent, а для дітей - ополіскувач Plaque agent, адже він має насичений смак жуйки. Обираючи засіб в аптеці чи інтернеті, звертайте увагу на те, щоб у складі бажано не було еритрозину та глютену.

Пам‘ятайте:

  • використання індикаторів нальоту обов‘язково виведе вашу гігієну ротової порожнини на новий рівень якості, стане чудовим доповненням до домашнього догляду, та допоможе уникнути багатьох захворювань зубів, як-то пародонтиту чи карієсу.
  • Ідеально доповнить домашній догляд – професійна гігієна, котру виконує досвідчений лікар-гігієніст клініки Легро. Більш детально про професійну гігієну читайте тут - https://legrodent.com.ua/news/profesiyna-gigiyena-u-legro

Для запису на процедуру професійної гігієни – телефонуйте: 067 355 52 57